Brahioplastia – indicatii, recuperare si riscuriCe se intampla la consultatie?

Se va face un istoric detaliat al afectiunilor existente, al tratamentelor urmate si al interventiilor chirurgicale suferite. Se vor mentiona eventualele fluctuatii de greutate si se va face o examinare fizica amanuntita. Ti se va explica interventia chirurgicala in detaliu si se vor descrie rezultatele asteptate. Va fi necesar un set de analize de laborator.

 

Cand nu este indicata brahioplastia?

Din nefericire, nu oricine poate suferi interventii chirurgicale de sculptura corporala. Fumatorii, cei cu probleme medicale serioase (boli cardiace, diabet zaharat, tromboze vasculare) sau cei care sunt considerati obezi , avand IMC (indice masa corporala)>30, nu sunt candidati buni.

Fumatul va fi oprit cu cateva luni inaintea operatiei si cateva luni dupa. Afectiunile existente vor fi controlate, si se va ajunge la greutatea ideala.

Pacientii care au suferit chirurgie de by-pass gastric pentru a slabi, trebuie sa –si pastreze o greutate corporala stabila timp de cel putin 6 luni si sa fie echilibrati nutritional.

 

 

Interventia chirurgicala si recuperarea

Cum se desfasoara interventia?

Are loc sub anestezie generala, iar durata operatiei este de 1-2 ore. In functie de gradul laxitatii tegumentare si de excesul de grasime prezent, se poate folosi doar lipoaspiratia sau lipoaspiratia impreuna cu excizia pielii in plus.

La pacientii cu laxitate tegumentara mica, tonus bun al pielii si exces mic de grasime ,  liposuctia ca interventie unica poate imbunatati conturul si aspectul bratelor. Se fac incizii mici care vor putea fi ascunse cu usurinta si nu vor fi vizibile.

La pacientii cu laxitate semnificativa a pielii si exces moderat de grasime , asocierea  lipoaspiratiei cu  excizia pielii in exces este cea mai potrivita. In functie de marimea  surplusului de piele, se pot utilize diverse incizii. Va fi selectata cea mai mica incizie, prin care se pot realiza rezultatele postoperatorii optime.

Daca excesul de piele este limitat la 1/3 superioara a bratelor, abordul este printr-o incizie orizontala, ascunsa in fosa axilara.

Daca excesul de piele este prezent de-a lungul  bratului in intregime, va fi necesara o incizie verticala pe fata interna a bratelor.

Recuperarea postoperatorie

Se va folosi o imbracaminte de compresie elastica, timp de 6 saptamani, pentru a contribui la remodelarea bratelor.

Pacientii se pot intoarce la serviciu la 3-7 zile de la operatie. Activitatea fizica se poate practica incepand din saptamana a 6-a postoperator.

Voi avea cicatrici vizibile?

Cele mai frecvente griji sunt in legatura cu existenta cicatricilor postoperatorii.

In functie de complexitatea interventiei, cicatricile pot fi

  • mici, corespunzatoare inciziilor pentru lipoaspiratie
  • orizontale si scurte, in zona axilara
  • verticale si lungi, pe fata interna a bratelor.

Pentru a obtine cele mai bune rezultate, cea mai buna incizie este cea verticala. Aceasta poate fi curba sau  sinusoidala, astfel incat sa fie usor de ascuns si putin vizibila.

 

Riscuri si complicatii posibile

Cel mai neplacut efect este dat de prezenta cicatricilor care pot fi deranjante, mai ales datorita latirii si cresterii in inaltime (hipertrofie).

Alte complicatii pot fi :

  • Probleme de vindecare si necroza unor portiuni ale pielii
  • Colectii lichidiene (hematoame, seroame)- uneori pot necesita punctii
  • Infectii- rare, de obicei superficiale. Daca totusi sunt profunde, se pot trata cu antibiotice si, eventual, prin interventie chirurgicala.