Rinoplastie – recomandari, beneficii, riscuri



Ce se intampla la consultatie?

In cadrul primei intalniri se va discuta despre istoricul tau medical, in special traumatisme suferite, alergii, interventii chirurgicale la nivelul nasului.

Vom analiza in detaliu problemele specifice cu care te confunti sau caracteristicile nasului care te deranjeaza si care ai vrea sa fie corectate. Se vor examina partea externa a nasului si regiunea intranazala.

Se va discuta despre asteptarile pe care le ai si despre posibilitatea de corectie chirurgicala a ceea ce te nemultumeste. Se vor face fotografii, acestea fiind esentiale pentru planificarea operatiei, executie si urmarirea rezultatelor postoperatorii.

 

Cui i se adreseaza rinoplastia?

Alegerea constienta a operatiei de rinoplastie este o decizie personala, pe care pacientii trebuie sa o ia singuri. Candidatii buni sunt cei realisti si automotivati.   Interventia trebuie sa aiba ca rezultat  un nas care sa arate mai bine, in echilibru cu restul fetei, dar totusi natural.

Rinoplastia poate sa aduca o multime de beneficii psihologice si emotionale adolescentilor si adultilor. Interventia se poate practica atunci cand dezvoltarea fetei este completa, adica in jurul varstei de 16 ani la fete, respectiv de 17 ani, la baieti.

 

Ce se intampla in cadrul interventiei chirugicale

Rinoplastia poate fi practicata sub anestezie locala sau generala, in functie de complexitatea interventiei. Cand se va administra anestezie locala, se va adauga si sedarea intrevenoasa inainte de inceperea injectarii anestezicului. Anestezia generala permite chirurgului sa lucreze confortabil, fara ca pacientul sa simta vreun discomfort. Interventia dureaza 1,5-2 ore.

Rinoplastia deschisa

Se face o incizie la nivelul columelei (zona ingusta dintre nari care uneste varful cu baza nasului ) si niste incizii interiorul nasului. Pielea e separata de scheletul nasului. Cartilajul poate fi scos, repozitionat sau adaugat. Rinoplastia deschisa asigura o expunere mai buna a structurilor nazale, permitand modificari de amploare mai mare.

Rinoplastia inchisa

Toate inciziile se traseaza in interiorul nasului, fara a exista cicatrici vizibile ulterior. Este o tehnica mai rapida si necesita o perioada mai scurta de recuperare.

Septoplastia

Septul nazal reprezinta cartilajul care separa narile. Daca este deviat secundar unor traumatisme, sau genetic, aceasta poate afecta respiratia. Septul poate fi convex, indoit, subtiat, etc, obturand fluxul aerian printr-una sau prin ambele nari. Un sept deviat poate determina probleme respiratorii, infectii ale sinusurilor, dureri de cap, respiratie sau sforait.

Septoplastia intareste septul cartilaginos sau poate indeparta o parte din cartilaj, restaurand functia respiratorie.

Reductia cocoasei dorsale

Multi oameni sunt nemultumiti de proiectia conturului nasului si isi doresc imbunatatirea profilului. Aceasta se poate realiza prin indepartarea cartilajului si a osului responsabile de forma neplacuta, cu reconturarea mai frumoasa a nasului.

Remodelarea varfului

Varful nasului poate fi incovoiat, asimetric  prea lung sau prea voluminos. O parte din cartilaj se poate indeparta imbunatatind rotatia varfului, nasul devenind mai carn si reducand asimetria.

Remodelarea narilor

Latimea ideala a bazei nasului este egala cu distanta dintre colturile interne ale ochilor. In cazul in care este depasita aceasta limita estetica, se pot face incizii mici la baza narinelor pentru a le scadea dimensiunea asigurand un echilibru mai bun in raport cu restul fetei.

 

Ce se intampla dupa operatie

Dupa operatie vei sta sub supraveghere medicala, pana a doua zi, cand vei putea parasi spitalul. La externare vei primi tratament antiinflamator si analgezic, si eventual antibiotic.

  • Este recomandat sa consumi alimente lichide in primele zile.
  • Acasa este bine sa sa dormi cu capul mai sus pana la disparitia edemului
  • Durerea este redusa in general, fiind perceputa sub forma unui usor discomfort
  • Orice manipulare a nasului: suflat, sters, frecat sunt interzise 3 saptamani, iar stranutul este permis pe gura
  • In primele 2 saptamani congestia nazala va fi tratata prin spray cu sare de mare si spray cu oximetazolina (Bixtonim). Pacientul este incurajat sa respire pe gura.
  • Este normal sa ai secretii nazale cel putin 72 ore de la operatie. In primele 24-48 ore vor fi de culoare rosie si vor scadea in cantitate. Secretiile nazale pot fi indepartate folosind betisoare de urechi fara a dauna inciziilor din interiorul nasului. Va fi necesar sa cureti nasul de 2-3 ori pe zi in primele 24 ore si ulterior o data pe zi.
  • Atela este asezata pe nas pentru a ajuta pielea sa adere (sa se muleze) la scheletul modificat si sa scada edemul. Ea trebuie pastrata uscata, iar cand te vei spala pe fata va trebui sa ai grija la asta; pe cap vei putea spala ca la coafor, cu capul dat pe spate
  • Firele de sutura si atela se scot la 7 zile; firele intranazale se resorb
  • Activitatea sociala este redusa in primele 3 saptamani de la operatie. Se evita sporturile de contact, activitatile fizice intense sau ridicarea greutatilor 4-6 saptamani.
  • Nu vei purta ochelari 3 saptamani. Presiunea ramelor sau a altor portiuni ale ochelarilor este transmisa oaselor nazale care se pot deplasa
  • Aparitia echimozelor (a vanatailor) este normala, in special la pleoapele inferioare. Ele dispar in 7-10 zile
  • Scaderea sensibilitatii la atingere a nasului, cateva saptamani, cu revenirea sa treptata. La varf, sensibilitatea revine in cateva luni, uneori chiar intr-un an. Cand varful nasului e amortit, ti se va parea mai mare, asa cum par buzele cand sunt anesteziate la dentist.
  • Desi unele nasuri arata excelent la 6-8 saptamani, unele pot ramane edematiate pana la 1 an. In general, la 3-4 saptamani edemul nu mai este vizibil. Trebuie sa ai rabdare, nici eu si nici tu nu putem grabi mecanismele de vindecare ale organismului tau

 

Riscuri si complicatii

In general durerea este redusa. Principalul discomfort se datoreaza blocarii partiale a cailor nazale prin secretiile postoperatorii, si va disparea in cateva zile.

Daca septul nazal a fost corectat (septoplastie), fluxul aerian crescut la nivelul nasului va parea neobisnuit initial si va necesita cateva saptamani pentru a te obisnui cu acest lucru.

Sangerarea excesiva apare rar, necesitand reexaminare, mesaj si controlul acesteia.

Neregularitati usoare pot sa apara in unele cazuri si vor necesita corectie secundara.

Toate complicatiile mentionate sunt neobisnuite, dar pot sa apara ocazional in ciuda respectarii stricte a standardelor chirurgicale. Ele sunt mentionate nu pentru a va alarma, ci pentru a va informa corespunzator.