SINDROMUL DE TUNEL CARPAL

Tunelul carpal este o structura fibroasa la nivelul articulatiei pumnului prin care trec tendoane ale mainii si degetelor si unul dintre cei mai important nervi ai mainii (nervul median).

Exista anumite afectiuni si circumstante in care poate sa apara o presiune asupra nervului median: artrita reumatoida, traumatisme ale pumnului, retentia de lichide in sarcina, folosirea intensa sau repetitiva a mainii. Secundar presiunii nervului median, apar furnicaturi la nivelul mainii, frecvent anestezie (scaderea sensibilitatii palmei si a primelor 4 degete), dureri si scaderea functiei mainii.

In unele cazuri, imobilizarea mainii pe atela si tratamentul antiinflamator pot avea rezultate bune. De obicei, insa, este necesara interventia chirurgicala.

Intraoperator se face o incizie de la mijlocul palmei la articulatia pumnului. Se va sectiona tesutul care preseaza nervul. Dupa operatie se va purta o atela gipsata timp de o saptamana, pentru a ajuta vindecarea. Firele de sutura se scot la 14 zile postoperator.

Citeste si despre: