CHIRURGIA CICATRICILOR

Cicatricile reprezinta semne vizibile care raman dupa vindecarea unei rani. Sunt inevitabile dupa o interventie chirurgicala, si evolutia lor poate sa fie de multe ori imprevizibila. De asemenea, mai pot sa apara dupa traumatisme, arsuri sau infectii. Vindecarea inadecvata a plagii poate sa determine aparitia unor cicatrici proeminente sau diforme. Chiar o plaga care se vindeca bine poate sa genereze o cicatrice care sa-ti afecteze aspectul fizic.

Cicatricile pot fi supra sau subdenivelate, de culoare si textura diferita fata de pielea sanatoasa. Unele cicatrici de la nivelul fetei sunt inestetice pur si simplu datorita localizarii, in timp ce altele pot afecta expresiile fetei.

Odata ce o cicatrice s-a vindecat, este permanenta, dar chirurgical este posibil sa modificam directia cicatricii si sa ajustam tesuturile din jur pentru ca aceasta sa devina mai putin vizibila.

Chirurgia cicatricilor poate sa micsoreze o cicatrice astfel incat sa devina asemanatoare ca textura si tonus cu tesuturile din jur. Scopul chirurgiei este furnizarea unei cicatrici cat mai discreta posibil. Cand cicatricea este rezultatul unui traumatism, al unei arsuri sau a unei interventii chirurgicale, impactul psihologic poate fi profund. Stima de sine, increderea si interactiunea sociala pot fi afectate semnificativ. Rolul exciziei chirurgicale consta in  restabilirea respectului de sine si in imbunatatirea calitatii vietii.

Multe cicatrici care par mari si inestetice initial, se pot estompa cu timpul. Se recomanda asteptarea pana la 1 an inainte de inceperea reviziei chirurgicale.

Optiuni de tratament chirurgical al unei cicatrici:

  • Excizia chirurgicala
  • Z plastie, V-Y plastie, W plastie
  • Lambouri tegumentare si de tesuturi moi
  • Expandarea tisulara
  • Excizii seriate
  • Grefe de piele
  • Dermabraziunea