CHIRURGIA TUMORILOR

Despre cancerul de piele

Riscul aparitiei cancerului pielii creste cu varsta, ca urmare a expunerii solare si la radiatii, sau la substante chimice (arsenic). Pacientii cu piele de culoare deschisa, cu istoric de expunere solara sau cu sistemul imunitar slabit datorita unor afectiuni sau a unor tratamente indelungate au o incidenta crescuta a cancerului de piele.

Tumorile pielii pot sa apara oriunde pe piele, dar sunt mai frecvente pe zonele expuse la soare : la nivelul fetei, urechilor,scalpului, gatului. Pot sa apara ca modificari ale unor nevi sau a altor leziuni preexistente ale pielii sau ca formatiuni de sine statatoare.

Tipuri de cancer al pielii

Desi majoritatea cancerelor de piele pot fi indepartate chirurgical, tratamentul va depinde de tipul cancerului, de stadiul de dezvoltare si de localizarea la nivelul corpului.

  1. Carcinomul bazocelular– este cea mai putin periculoasa forma de cancer de piele; tinde sa creasca lent si rareori se raspandeste dincolo de locul de origine
  2. Carcinomul spinocelular– apare frecvent la buze, fata sau urechi; se raspandeste la distanta fata de locul de origine, de obicei la nivelul nodulilor limfatici si a organelor interne
  3. Melanomul malign– este cel mai putin frecvet cancer de piele, dar si cel mai periculos; daca este descoperit suficient de devreme, poate fi vindecat complet; daca nu este tratat rapid, melanomul se raspandeste prin corp si devine amenintator de viata.

Tratamentul chirurgical al cancerului de piele

Indicatia terapeutica a cancerului de piele este cea chirurgicala- excizia formatiunii tumorale si inchiderea defectului restant. Defectele mici ale pielii se pot inchide direct cu fire de sutura, rezultand cicatrici fine care urmaresc liniile natural ale corpului sau fetei. Defectele medii-mari de tesuturi moi pot necesita reconstructive cu grefe de piele, lambouri tegumentare, lambouri pediculate sau transfer liber microchirurgical.

Majoritatea cancerelor de piele apar dupa varsta de 40 ani, dar pot fi interesati si copiii sau adultii. Excizia chirurgicala este recomandata in cazul oricarei leziuni de piele cu aspect suspicios.