Skip to main content

Dr. Simona Manea

Misiunea noastră - Frumusețea ta!

Tehnici de abdominoplastie

Miniabdminoplastia

Se adreseaza pacientilor care au surplus mic de piele si grasime, limitat in zona suprapubiana (subombilicala). Se practica o incizie scurta, de obicei de 15 cm. Pielea va fi separata de peretele abdominal, doar pana la ombilic. Prin aceasta operatie nu se pot scoate cicatricile abdominale si nu se poate corecta diastazisul supraombilical al muschilor abdominali.

Lipoabdominoplastia

Combina abdominoplastia standard cu lipoaspiratia. Se face lipoaspiratia abdomenului superior si inferior, precum si a flancurilor abdominale. Separand pielea de peretele abdominal prin lipoaspiratie, cicatricea abdominala e mai scurta si riscul colectiilor lichidiene e mai mic.

Exista situatii in care nu se poate face interventia?

Din nefericire, nu oricine este un candidat bun pentru abdominoplastie sau pentru alta interventie chirurgicala de sculptura corporala. Fumatorii, pacientii cu afectiuni complicate (boli cardiace, diabetul zaharat, tromboze) sau cei considerati obezi nu pot face interventia chirurgicala.

Consultatia si interventia chirurgicala

Ce se intampla la consultatie?

In cadrul primei intalniri cu medicul chirurg, ti se vor cere informatii despre starea ta de sanatate actuala, tratamente medicale urmate, eventuale alergii. De asemea sunt importante datele despre silueta- fluctuatii ale greutatii, pierderi ponderale, istoricul sarcinilor si al operatiilor suferite.

Operatia necesita o examinare detaliata a regiunii abdominale – evaluarea musculaturii peretelui, a surplusului de piele si de grasime. Ti se va explica interventia in detaliu, se vor descrie rezultatel estimate si vei fi intrebat/a despre asteptarile pe care le ai de la operatie.

Pentru inteventia chirurgicala vei faca analize de laborator si EKG, si in functie de varsta, radiografie pulmonara si alte consulturi de specialitate.

Ce trebuie respectat preoperator?

Este importanta renuntarea la fumat si oprirea anticonceptionalelor orale cu cateva luni inaintea operatiei. Nu se va administra Aspirina sau medicatia antiinflamatoare cu 3 saptamani preoperator.

Pacientii trebuie sa aiba conditie medicala stabilizata si sa fi ajuns la greutatea corporala ideala. Pentru a se bucura de cele mai bune rezultate, femeile care au nascut recent trebuie sa astepte cel putin 9 luni pentru ca pielea si tesuturile moi sa se contracte. Daca mai vrei sarcini, dar iti doresti operatia, trebuie sa stii ca o sarcina ulterioara va afecta rezultatul estetic al abdominoplastiei.

Ce se intampla in timpul operatiei?

Interventia se desfasoara intotdeauna intr-o sala de operatie si sub anestezie generala, pacientul fiind adormit complet. Operatia dureaza 2-3 ore.

Se incizeaza pielea la nivelul zonei pubiene, iar daca pacienta a avut o operatie de cezariana, se poate folosi aceeasi incizie, exinsa lateral spre solduri. Lungimea sa depinde de excesul de piele care va fi scos. Ne vom asigura, cat de mult posibil, ca cicatricea va putea fi ascunsa de lenjerie intima sau costum de baie.

Dupa incizarea pielii, tegumentul e separat de peretele abdominal, pentru a avea acces la muschii verticali ai abdomenului. Muschii vor fi apropiati si intariti pe linia mediana, pentru un abdomen mai ferm si pentru o talie mai ingusta. Lamboul de piele este tras in jos spre pubis, iar surplusul de piele si grasime dintre ombilic si pubis este indepartat. Ombilicul este scos printr-o deschidere noua, pozitia sa ramanand neschimbata. Se pun 2-3 tuburi de dren.

Pielea si tesuturile profunde vor fi saturate cu fire resorbabile, care nu vor necesita extractie. Vei primi un corset elastic.

Recuperare si rezultate

Ce presupune recuperarea postoperatorie?

Dupa operatie vei ramane sub observatie in spital, si, in functie de complexitatea operatiei, poti parasi clinica a doua zi sau la 2-3 zile postoperator. In primele zile de la operatie vei sta in pat cu genunchii indoiti, pentru a scadea tensiunea asupra peretelui abdominal. Cel putin 3 zile este necesar sa mergi aplecat/a.

Tuburile de dren vor fi scoase la 2-5 zile, in functie de cantitatea de lichid acumulata. Corsetul elastic va fi purtat 6 saptamani, pentru a ajuta vindecarea si reconturarea corpului. El va putea scos, spalat si uscat si este usor de purtat sub haine.

Recuperarea este completa la 4-6 saptamani, desi te poti intoarce la serviciu mai devreme de 2 saptamani, in functie de ceea ce lucrezi. Efortul fizic intens se poate relua la 6 saptamani.

Cum sunt rezultatele finale?

Rezultatele sunt vizibile imediat dupa operatie, cel final fiind evident la 3 luni, cand inflamatia s-a retras complet si pielea adera in noua pozitie.

Riscuri si complicatii

  • Sangerare – necesita mentinerea prelungita a tuburilor de dren; rareori poate necesita reinterventie
  • Hematoame, vanatai – se resorb sau pot necesita punctie
  • Seroame – pot necesita punctii repetate
  • Probleme de vindecare a cicatricilor
  • Migrarea unui cheag de sange in venele gambei sau coapsei (tromboza venoasa profunda) sau la plamani (embolie), complicatie amenintatoare de viata; poate fi prevenita prin medicatie antitrombotica, purtarea de ciorapi elastici dupa operatie si prin mersul pe jos, cat mai mult posibil, chiar in noaptea operatiei
  • Infectia superficiala – tratata cu antibiotice
  • Asimetria regiunii abdominale
  • Afectarea sensibilitatii regiunii abdominale, senzatie de amorteala sau durere-tranzitorii
  • Malpozitie a ombilicului
  • Proeminente la capetele cicatricii (urechi de caine)

Leave a Reply