Cine nu poate apela la blefaroplastie?
La pacientii cu afectiuni ale tiroidei (boala Graves) sau hipotiroidie, operatia nu este indicata. De asemenea, sindromul de ochi uscat (productie insuficienta de lacrimi), hipertensiunea arteriala, bolile cardiovasculare, diabetul, glaucomul sau dezlipirea de retina pot reprezenta factori de risc pentru interventia chirurgicala.
Ce se intampla in cadrul consultatiei?
Atunci cand luati decizia sa va operati, primul pas este sa veniti la o consultatie. Vi se va consemna istoricul medical, precum si concluziile ultimului consult oftalmologic (daca a fost efectuat). Veti fi examinat/a si evidentiate zonele care necesita tratament chirurgical. Tot in cadrul consultatiei se va discuta cu dvs. despre asteptarile pe care le aveti de la operatie si despre ceea ce poate fi realizat practic, explicandu-vi-se tehnica potrivita.
Pregatirea pentru operatie
Veti face un set complet de analize de sange si EKG, in cazul in care veti fi operat cu anestezie generala. Veti face un consult oftalmologic sau de alta specialitate, in cazul afectiunilor asociate. Nu veti consuma Aspirina sau medicatie antiinflamatoare cu 2 saptamani inaintea interventiei. Este recomandat ca interventia sa nu se efectueze in perioada ciclului menstrual. Veti opri fumatul cu 2 luni inainte de interventie si 1 luna dupa si veti evita dietele drastice, putand influenta vindecarea. Veti opri consumul de anticonceptionale orale cu 2 luni preoperator.
Ce se intampla in timpul interventiei chirurgicale
Pentru operatie vei primi anestezie locala (la nivelul zonei din jurul ochilor), eventual cu sedare intravenoasa, sau anestezie generala. Operatia dureaza in medie 1-2 ore. Se indeparteaza excesul de piele, muschi si grasime si se intareste musculatura subtiata, daca este cazul. Inciziile se inchid cu fire de sutura foarte fine si se pot acoperi cu pansamente sterile sau cu pansament steristrip.
Chirurgia pleoapei superioare
Inciziile sunt mascate in creasta naturala a pleoapei superioare. Prin acest abord pielea, muschiul si grasimea in exces sunt indepartate. Inciziile sunt extinse dincolo de marginea laterala a pleoapei astfel incat sa fie eliminate si ridurile din aceasta zona.
Chirurgia pleoapei inferioare
Inciziile sunt trasate imediat sub linia genelor , ulterior indepartand excesul de piele, muschi si grasime sau intarind musculatura subtiata. De asemenea, incizia poate fi plasata pe fata interioara a pleoapei inferioare (transconjunctivala), apoi indepartandu-se grasimea iar rejuvenarea pielii realizandu-se prin tehnica laser sau peeling chimic.
Ce se intampla dupa operatie
Poti pleca acasa in ziua operatiei sau a doua zi, in functie de anestezia pe care ai primit-o; in ambele situatii este bine sa te ia cineva de la spital, deoarece ochii vor fi umflati. Imediat dupa operatie si in urmatoarele zile aplica pansamente reci sau gheata pentru diminuarea edemului pleoapelor. Se recomanda sa dormi cu capul mai sus (1-2 perne), tot pentru scaderea inflamatiei. Evita activitatile ca cititul, privitul la televizor, computerul in primele 4-5 zile. Evita lentilele de contact in prima saptamana dupa operatie. Poarta ochelari de soare cu protectie crescuta pentru a-ti proteja ochii de soare sau de vant. Redu consumul de sare si de alcool. Firele de sutura se scot la 5-7 zile.
Riscuri si complicatii
Inerente oricarei interventii chirurgicale, ele pot fi prevenite, dar si tratate corespunzator, in cazul aparitiei:
- Sangerarea si formarea de hematoame, care daca sunt importante, pot sa necesite reinterventia chirurgicala; poate fi prevenita prin hemostaza atenta
- Infectii- rare, apar la nivelul firelor de sutura cutanata; prevenite prin suprimarea firelor de sutura la maxim 5 zile
- Ectropionul– apare cand se indeparteaza prea multa piele, in special de la pleoapa inferioara; este necesara aprecierea adecvata a tegumentului care va fi scos, precum si tehnica minutioasa
- Conjunctivita, prevenita prin folosirea de unguente oftalmice
- Cicatrici inestetice
- Tulburarea secretiei lacrimale(uscarea ochilor sau lacrimare in exces)
- Lagoftalmia (imposibilitatea inchiderii ochilor) este normala imediat dupa operatie si de obicei trece spontan