Mamelonul infundat / ombilicat
Anomaliile si imperfectiunile mamelonului pot afecta perceptia si increderea in sine. Mameloanele infundate sunt cele ,,ingropate” in areola, care nu se exteriorizeaza in afara areolei. Le poti avea toata viata, fara a fi dureroase, desi pot face ca uneori alaptatul sa devina dificil.
In anumite situatii un mamelon infundat, care a avut o pozitie normala, poate indica o problema medicala grava (cancerul de san) si necesita investigatii atente.
Mamaloanele ombilicate pot fi:
- Congenitale – anomalia este prezenta la nastere; uneori chirurgul trebuie sa detaseze ductile galactofore pentru corectie, aceasta afectand capacitatea de alaptare
- Dobandite- au forma normala la nastere, dar se retracta in timp
Interventia chirurgicala se poate face cu anestezie locala, dar si cu anestezie generala sau cu sedare si anestezie locala. Tehnica presupune efectuarea unor taieturi subtiri la baza mamelonului, relaxarea tesuturilor care trag mamelonul in interior si apoi fixarea sa in pozitia sa naturala cu fire de sutura pentru a preveni reinfundarea.
Reducerea dimensiunilor mamelonului marit
Mameloanele cu dimensiuni crescute pot fi congenitale sau dobandite, secundar alaptarii.
Reductia mamelonului implica indepartarea unei portiuni din lungimea , din diametrul mamelonului, sau din ambele, indepartand tesutul in exces si remodeland tesutul ramas pentru a obtine forma dorita. Se poate face cu anestezie locala, dar si cu anestezie generala sau cu sedare si anestezie locala.
Recuperarea postoperatorie
Dupa interventia chirurgicala pacientii pot relua activitatile usoare la 2-3 zile postoperator, iar activitatile intense la 3 saptamani. Durerile postoperatorii sunt moderate si cedeaza la analgezicele uzuale.
Riscuri si complicatii
- Recidiva (reinfundarea)
- Infectia
- Necroza tisulara
- Sangerare
- Cicatrici vizibile
- Pigmentare permanenta
- Tulburari ale sensibilitatii locale
- Asimetrie mamelonara