Este marirea sanilor cu implanturi de silicon potrivita pentru mine?
Orice femeie cu stare buna de sanatate si cu asteptari realiste se poate adresa chirurgului estetician pentru inteventie.
Poti veni la o consultatie daca te deranjeaza urmatoarele:
- Sani mici, de al caror aspect nu esti multmita
- Sani miscorati sau ptozati(lasati) postnatal sau dupa pierderi in greutate
- Sani asimetrici
- Ai suferit operatia de mastectomie (inlaturarea unui san sau a ambilor)
Consultatie si pregatirea pentru operatie
Ce se intampla la consultatie?
Iti va fi evaluata starea de sanatate si vei fi examinata amanuntit, in special la nivelul toracelui si sanilor. Vei fi intrebata despre asteptarile pe care le ai de la interventie si se va analiza care este tipul de implant si tehnica chirurgicala potrivite pentru tine. Dimensiunea toracelui tau este deosebit de importanta in alegerea implantului – latimea implantului nu trebuie sa depaseasca latimea sanului existent. In caz contrar, implantul se poate simti la palpare, sau chiar poate fi vizibil (rippling).
Dimensiunea viitorilor tai sani depinde de alegerea personala, dar se recomanda pastrarea unor limite rezonabile, in raport cu talia, inaltimea si greutatea ta.
Ce tipuri de implanturi sunt folosite?
Exista implanturi rotunde si implanturi anatomice (in forma de lacrima). Implanturile anatomice creeaza un san cu aspect natural, in special la polul superior. La pacientele slabe, care au putin tesut adipos la nivelul sanilor, sau la care sanii s-au lasat postnatal sau dupa scaderi ponderale,implanturile anatomice asigura un aspect mai natural.
Implanturile rotunde se potrivesc in special pacietelor tinere, celor cu sanii usor lasati sau deloc si celor cu tesut glandular bine reprezentat.
Unde este introdus implantul?
Implanturile sunt asezate intr-un buzunar care poate fi situat deasupra muschilor toracelui (pectoral) = buzunar subglandular, care se afla imediat sub glanda mamara, sau sub muschiul pectoral=buzunar submuscular.
Abordul subglandular se potriveste pacientelor care au un san plin, care permite acoperirea adecvata a implantului, astfel incat sa nu fie palpavil sau vizibil prin piele. La pacientele slabe, care au foarte putin tesut glandular, implantul va arata mai natural sub muschi care va asigura o acoperire mai buna a acestuia.
Abordul dual plane aduce in plus la marirea sanilor si efectul de ridicare a acestora. Este potrivit pacientelor slabe, la varste peste 30 ani, care au avut mai multe sarcini sau care au slabit si au sanii usor lasati. Implantul este introdus sub muschiul pectoral, si pe langa aceasta, se realizeaza ridicarea sanului de pe muschi in jumatatea inferioara a sanului.
Poate introducerea implantului mamar sa ridice sanii lasati?
Desi un grad de lifting este asigurat prin implantul in sine, daca tegumentul sanului s-a intins astfel incat areolele au cazut semnificativ, va fi necesara ridicarea lor prin lifting mamar / mastopexie.
Cum ma pregatesc pentru operatie?
Vei face un set de analize complet, precum si o ecografie mamara. Trebuie sa eviti consumul de Aspirina sau de medicatie antiinflamatoare,2 saptamani preoperator, acestea putand creste riscul sangerarilor postoperatorii. Trebuie sa opresti fumatul cu cateva luni inaintea operatiei si sa eviti consumul de anticonceptionale orale.
Ce se intampla in timpul operatiei?
Operatia se desfasoara in sala de operatie, sub anestezie generala si dureaza, in medie, 1 ora.
Incizia se face in santul de sub san, permitand mascarea sa ulterioara si plasarea adecvata a implantului pentru a crea un aspect feminine si natural. Incizia mai poate fi plasata in jurul areolei(periareolar), sau la nivelul regiunii axilare. Incizia este scurta (3-4 cm), putand fi usor prelungita atunci cand este introdus un implant mai mare.
Tesutul glandular va fi ridicat si este creat buzunarul subglandular sau submuscular. Implantul este introdus in buzunar si centrat sub areola. Inciziile sunt suturate in mai multe straturi pentru a proteja implantul si sunt acoperite cu pansament. Vei primi o bustiera pe care o vei purta 4-6 saptamani.
Ce se intampla dupa operatie?
Sanii vor fi in tensiune si usor edematiati cateva zile, timp in care este bine sa limitezi ridicarea bratelor si sa eviti ridicarea greutatilor, a animalelor de companies au a copiilor. Majoritatea pacientelor pot conduce la 1 saptamana de la operatie si se pot intoarce la serviciu la 10-12 zile. Firele de sutura se vor scoate la 10-14 zile. Vei purta bustiera 4-6 saptamani, pe care o vei putea da jos pentru a face dus. Timp de 6-12 saptamani este bine sa porti sutiene fara arcuri.
Sportul il puteti relua la 1 luna. Evitati dormitul pe burta si expunerea cicatricilor la soare in primul an de la operatie. Monitorizarea regulata a pacientelor e recomandata pentru a asigura sanatatea continua a sanilor si a implanturilor. Incurajam toti pacientii sa revina anual pentru o examinare de rutina.
Care sunt riscurile interventiei?
- Sangerarea excesiva la nivelul buzunarului poate determina aparitia hematoamelor si poate necesita scoaterea unor fire de sutura, sau, mai rar, reinterventia
- Infectia este rara, pentru ca se administreaza antibiotice postoperator. Daca infectia apare ulterior, implantul trebuie scos pana la tratarea infectiei si apoi schimbat implantul
- Seroamele (acumularea de lichid in jurul implantului) tardive sau precoce se pot diminua sub tratament antiinflamator sau pot necesita scoaterea implantului si reintroducerea unui nou implant la 3 luni
- Modificari ale sensibilitatii pielii sanului sau a areolei – temporare. Dispar la 2-3 luni
- Ruptura implantului
- Contractura capsulara