Skip to main content

Dr. Simona Manea

Misiunea noastră - Frumusețea ta!

Consultatia. Interventia chirurgicala – tipuri de lifting

Ce se intampla la consultatie?

Ti se va face un istoric detaliat al afectiunilor existente, al tratamentelor urmate si al interventiilor chirurgicale suferite. Vei  mentiona eventualele pierderi/cresteri semnificative in greutate si ti se va face o examinare fizica amanuntita. Ti se va explica interventia chirurgicala in detaliu si se vor descrie rezultatele asteptate. Pentru interventie va fi necesar un set de analize de laborator.

Ce se intampla in operatie?

In cadrul interventie este necesara anestezie generala, iar durata interventiei este de 2-3 ore.

Exista doua tipuri de lifting al coapselor:

  • Miniliftingul (liftingul cu cicatrice scurta )
  • Liftingul cu cicatrice verticala

In functie de gradul laxitatii tegumentare si de excesul de grasime prezent  lipoaspiratia poate fi suficienta, sau se va asocia cu excizia pielii in plus.

La pacientii cu laxitate tegumentara mica, tonus bun al pielii si exces mic de grasime ,  liposuctia poate imbunatati conturul si fermitatea coapselor. Se fac incizii mici care vor putea fi ascunse cu usurinta si nu vor fi vizibile.

La pacientii cu laxitate semnificativa a pielii si exces moderat de grasime ,o combinatie de lipoaspiratie si excizie a pielii in exces este cea mai potrivita. In functie de cat de mare este surplusul de piele, se pot utiliza diverse incizii. Va fi selectata cea mai mica incizie, prin care se pot realiza rezultatele postoperatorii optime.

Cand laxitatea este limitata la partea superioara a coapselor, cel mai indicat este miniliftingul,  care foloseste o incizie orizontala (scurta)in fosa inghinala (la limita dintre partea superioara a coapsei si perineu). Unori aceasta poate sa fie prelungita in santul subfesier.

Cand laxitatea intereseaza coapsa in totalitate si se extinde pana la genunchi, o incizie verticala de la partea superioara a coapsei la genunchi este cea mai adecvata pentru eliminarea surplusului. Incizia verticala permite asigurarea unor rezultate mai bune postoperatorii.

Recuperare si rezultate

Ce presupune recuperarea dupa operatie?

Dupa interventie se vor purta pantaloni elastici 6 saptamani. Disconfortul postoperator: moderat. Posibil sa necesite  2-7 zile de tratament analgezic.

Edemul si echimozele (vanataile): vor creste in intensitate in primele 3 zile. Pe masura ce edemul se remite de la coapse, vei observa aparitia sa la genunchi si la glezne, urmand disparitia sa treptata. Vanataile dispar in 5-10 zile. Firele de sutura vor fi in interiorul pielii (resorbabile), astfel incat nu vor trebui indepartate.

Majoritatea pacientilor isi pot relua serviciul la 1-2 saptamani, de asemenea si sofatul. Pentru sport trebuie sa astepti  4-6 saptamani.

Cand este vizibil rezultatul final?

Rezultatele finale sunt vizibile dupa maturarea cicatricilor, la aproximativ 6 luni de la operatie. Este important sa nu te expui la soare 12 luni de la operatie.

Riscuri si complicatii

Una dintre cele mai suparatoare probleme este reprezentata de vindecarea lenta, uneori cu aparitia unor necroze ale pielii. Zonele cele mai susceptibile sunt: fosa inghinala si partea superioara a coapsei.

Colectii lichidiene (hematoame, seroame) pot necesita punctii.

Infectiile sunt rare, de obicei superficiale. Daca totusi sunt profunde, se pot trata cu antibiotice si, rareori, pot necesita interventie chirurgicala.

Cel mai serios risc il reprezinta  migrarea unui cheag de sange  in venele gambei sau coapsei (tromboza venoasa profunda) sau la plamani (embolie), complicatie amenintatoare de viata. Poate fi prevenita prin folosirea dispozitivelor de compresie gradata la membrele inferioare in timpul operatiei,  medicatie antitrombotica,  si prin mersul pe jos, cat mai mult posibil, chiar in noaptea operatiei.

Leave a Reply