Tehnici de lipoaspiratie
Lipoaspiratie este tehnica chirurgicala prin care pacientului i se extrage excesul de grasime din zonele cu probleme, cu ajutorul unor canule de dimensiuni diferite, conectate la un aspirator. Exista si tehnici moderne de lipoaspiratie care furnizeaza o chirurgie mai putin traumatica, si cu o recuperare postoperatorie mai rapida: liposuctia laser si liposuctia cu ultrasunete.
Lipoaspiratia cu ultrasunete
O canula speciala transmite ultrasunete in corp, determinand descompunerea celulelor de grasime care se lichefiaza si vor fi aspirate mai usor cu canulele.
Lipoliza laser
Presupune introducerea in corp a unei canule speciale cu fibra laser, prin care celulele de grasime se incalzesc si se lichefiaza.
Despre interventia chirurgicala
Cum stiu ca interventia chirurgicala este potrivita pentru mine?
Daca ai depozite de grasime izolate, localizate in regiuni specifice ale corpului (abdomen, coapse, solduri, barbie) care nu raspund la dieta sau la exercitii fizice, si pielea are elasticitate buna, atunci poti fi candidat bun pentru operatie.
Ce zone din corp pot fi tratate?
Pot fi tratate prin lipoaspiratie urmatoarele zone:
- abdomen
- flancuri abdominale
- coapse partea externa si interna
- genunchi partea interna
- gambe
- fese
- brate fata interna
- barbie
- sani in cazul ginecomastiei la barbati, dar si la femei
Ce presupune pregatirea pentru operatie?
Trebuie evitat consumul de Aspirina sau medicatie antiinflamatoare(Nurofen, Ibuprofen) cu 2 saptamani inaintea operatiei, pentru ca acestea pot creste riscul sangerarilor si a vanatailor. Trebuie renuntat la fumat cu 2 luni inainte, si 1 luna dupa, pentru a optimiza aportul de sange la nivelul pielii. Trebuie evitat consumul de anticonceptionale orale cu 3 luni inaintea operatiei.
Ce se intampla in timpul operatiei?
Interventia se desfasoara sub anestezie generala sau locala cu sedare intravenosa, atunci cand sunt tratate zone mici ale corpului (barbie,genunchi).
Se injecteaza o solutie tumescenta in depozitele de grasime, care contine solutie salina, anestezic local si adrenalina. Aceasta permite eliminarea mai usoara a grasimii, reduce durererea postoperatorie si ajuta la disparitia vanatailor.
Canulele se introduc prin niste incizii foarte mici(3-4mm), pozitionate astfel incat sa fie cat mai putin vizibile. Se va aplica o imbracaminte compresiva elastica (corset elastic, pantaloni elastici, etc)ce va fi purtata 4-6 saptamani, pentru a maximiza compresia si a ajuta la reconturarea zonelor.
Ce se intampla dupa operatie?
In functie de cantitatea de grasime aspirata, poti parasi spitalul in ziua interventiei sau a doua zi. Discomfortul resimtit difera de la o persoana la alta, dar in general este moderat. Intoarcerea la activitatile zilnice se va face in functie de complexitatea interventiei; in general te poti intoarce in 3-7 zile la activitatea normala. De sport este bine sa stai departe 4 saptamani.
Va reveni grasimea la loc?
Daca iti vei pastra greutatea constanta , raspunsul este nu. Dupa lipoaspiratie celulele de grasime sunt indepartate astfel incat, daca te ingrasi, ele se vor depune in alte zone decat cele tratate. Deci, daca ai grija de greutate, modificarile de contur vor fi permanente.
La ce rezultate sa ma astept dupa operatie?
Lipoaspiratia poate remodela corpul intr-o forma armonioasa si naturala, subliniindu-i contururile sexy.
Lipoaspiratia nu trebuie sa inlocuiasca o dieta sau exercitiile fizice, deoarece aceasta nu este o metoda prin care slabesti in mod garantat. Nu este o interventie chirurgicala de remediere a celulitei. Lipoaspiratia ajuta la conturarea corpului tau si completeaza celelalte masuri luate de tine pentru a obtine silueta dorita.
Rezultatele sunt vizibile imediat dupa operatie , cel final fiind evident la aproximativ 3 luni, cand inflamatia tisulara se retrage si pielea adera la noua pozitie.
Exista riscuri si complicatii dupa operatie?
Pot sa fie prezente neregularitati ale conturului pielii, in special datorita edemului postoperator- ele dispar in 2-3 luni. Edemul si vanataile dispar la scurt timp postoperator. Infectia este rara. Tromboza venoasa profunda (cheag de sange in venele gambei) – prevenita prin mobilizarea precoce postchirurgicala.