Ce presupune pregatirea pentru operatie?
Evitati consumul de Aspirina si de medicatie care contine Aspirina, cu 2 saptamani inaintea operatiei. Evitati consumul de AINS (Nurofen, Ibuprofen), cu 2 saptamani preoperator.
Este bine sa opriti fumatul, cu 4 saptamani inainte si 2 saptamani dupa operatie(Nicotina afecteaza vascularizatia pielii).
Va fi necesara efectuarea unui set de analize si o ecografie mamara sau o mamografie.
Cum se desfasoara operatia?
Interventia va fi efectuata intr-o sala de operatie si cu anestezie generala.
Inainte de a intra in sala de operatie ti se va face un desen pentru a determina pozitia exacta a areolei si dimensiunea noilor sani.
Inciziile vor respecta marcajele efectuate preoperator. Ulterior, tegumentul in plus este scos, iar areolele si tesutul glandular ramas sunt remodelate . Se traseaza incizia din jurul areolei in noua pozitie si se extinde vertical pana in santul submamar. In acest moment poate fi adaugata si o incizie orizontala in santul submamar, daca este necesara. Se vor plasa 2 tuburi de dren, ce vor fi scoase la 24-48 ore. In final se va aplica un pansament si un sutien special.
Interventia chirurgicala dureaza 2-2,5 ore, in functie de complexitate.
La ce trebuie sa ma astept dupa operatie?
Desi mastopexia nu este o operatie dureroasa, poate fi prezent un discomfort similar febrei musculare, care cedeaza la analgezicele uzuale si poate fi redus prin purtarea unui sutien special(fara arcuri) 24 ore /zi incepand din dimineata post interventie , care va asigura si o sustinere suplimentara.
Externarea se va face in ziua urmatoare operatiei. Este bine sa aiba cine sa te ajute acasa, pentru ca ridicarea bratelor va fi inconfortabila in primele 2 saptamani.
Firele de sutura din jurul areolei vor fi scoase la 1 saptamana, si restul de fire la 14 zile. Vei mai purta bustiera 1 luna zi si noapte, ajutand sanii sa primeasca forma lor stabila.
Majoritatea pacientelor se intorc la serviciu la 10-14 zile de la operatie. Sofatul va fi inconfortabil in primele 10 zile. Este bine sa eviti 1 luna exercitiile fizice intense si 6 saptamani exercitiile aerobice(cele care implica muschii toracelui, alergarea si sariturile).
Care sunt riscurile si complicatiile?
Orice interventie chirurgicala poate avea complicatii posibile, iar cele asociate mastopexiei sunt, majoritatea, temporare, fara a determina consecinte pe termen lung.
Hematomul(sangerea excesiva) apare ocazional si poate fi rezolvata prin indepartarea catorva fire de sutura; in cazuri rare necesita reinterventia.
Alterarea sensibilitatii areolei– scaderea sau cresterea sensibilitatii, putand persista chiar 2-3 luni. La majoritatea pacientelor, acestea sunt trecatoare operatia fiind realizata cu pastrarea vascularizatiei si inervatiei corespunzatoare areolei.
Vinecarea intarziata a cicatricilor-in general vindecarea e rapida, dar ocazional cea a jonctiunilor in ,,T” a cicatricilor din santul submamar poate sa dureze mai mult. Foarte rar poate sa apara necroza (pierderea) unei mici portiuni din marginea areolei, mai ales la fumatorii cronici.
Secundar liftingului mamar, uneorii sanii nu sunt perfect simetrici sau inaltimea areolei poate diferi usor. Acestea pot fi corectate prin ajustari ulterioare.